уторак, 23. септембар 2014.

JOAKIMINTERFEST 2014 - 9. Međunarodni pozorišni festival - 9th International Theatre Festival

Selektor 9. JoakimInterFesta  je Goran Cvetković, pozorišni kritičar. Na ovogodišnjem JoakimInterFestu u takmičarskom delu festivala biće izvedeno sedam predstava iz šireg regiona.
Gledajući celokupnu istoriju čoveka, sa idejom da se nekako razume njegovo ponašanje – moramo doći do činjenice da je glavno obeležje ukupnog postojanja ove društvene životinje – RAT! I to u svim oblicima – od onog što se naziva oružanim sukobom dve sukobljene sile, do onog svakodnevnog – u porodici, na radnom mestu, na ulici, u kafani, na pijaci... Rat nije samo trenutak sukoba – rat je i priprema rata – planiranje, prepariranje budućih učesnika, podmićivanje, lažno uvećavanje razloga, prevara, krađa istine, podmetanje lažnih dokaza, medijska halabuka, zloupotreba osećanja, licemerje iz koristoljublja. Ratuju velike sile, male države, plemena, partije, vojske, gerile – ali, ratuju i porodice, ratuju sinovi i očevi, ratuju muževi i žene, ratuju braća i sestre, ratuju državni službenici, ratuju radnici, ratuju kriminalci, ratuju tajkuni, ratuju pisci, ratuju političari, ratuju glumci, ratuju kritičari, ratuju profesori... Rat u nama i oko nas je trajno stanje stvari – a pogotovo u društvima kao što je naše – u takozvanoj tranziciji – u vremenima kad se, evo već četvrt veka, raspada nešto što je stvarano vekovima i gde se uz najgroznije ratovanje i prevare stvaraju dekadentne i neuspešne kneževine, spremne da se sutra raspadnu ili trajno predaju velikim silama, kao dodatni posed, i kad ljudi ostaju bez nade u praznini istorijskih turbulencija, napušteni i obezglavljeni.
Zato smo, sastavljajući repertoar ovogodišnjeg JOAKIMINTERFESTA, pokušali da prikažemo takvu sliku sveta, koja koliko–toliko, prikazuje neke aspekte tog trajnog, ali i sadašnjeg rata u nama i oko nas. Pokušali smo da predstavama koje ćete videti – odgonetnemo moguće uzroke, da pratimo razvoj i sagledamo neke oblike, tog fatalnog rata. Pored toga, pokušali smo da sastavimo repertoar od predstava nastalih na tekstovima vrsnih autora – kao što su Ronald Harvud, Ežen Jonesko, Henrik Ibzen, Tadeuš Svobođanek i drugih, u režiji reditelja sa iskustvom i renomeom – videćemo predstave Vladimira Milčina, Dina Mustafića, Nebojše Bradića i poslednju predstavu našeg preminulog kolege, Primoža Beblera. Na festivalu će učestvovati, u konkurenciji za tradicionalne nagrade, pozorišta iz Nove Gorice, Banjaluke, Zenice, Tuzle, Virovitice, Beograda, Kikinde, Skoplja i Budimpešte. U današnjim teškim finansijskim uslovima, kragujevačka publika videće ponovo, jedan dobar festival značajnih predstava koje će joj ponuditi odgovore na potencijalna pitanja o društvu kome živimo, prikazati estetski uzbudljive scenske igre i upriličiti iskreno uživanje.
 Goran Cvetković, Beograd,  24. jul 2014. godine. 

7-15. oktobar 2014. godine, 
Kazalište Virovitica, predstava Revizor, autor Nikolaj Vasiljević Gogolj, režija Dražen Ferenčina.
Beogradsko dramsko pozorište, predstava TRPELE, autori Milena Depolo i Boban Skerlić, režija Boban Skerlić.
Narodno pozorište Republike srpske Banja Luka, predstava Lutkina kuća (Nora), autor Henrik Ibzen, režija i izbor muzike Nebojša Bradić.
Narodno pozorište Kikinda, predstava Nosorog, autor Ežen Jonesko, adaptacija i režija Snežana Trišić. 
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, predstava Susret, autor Nina Mitrović, režija Primož Bebler.
N. U. Teatar za deca i mladinci Skopje, predstava Naš razred, autor Tadeuš Slobođanek, režija Vladimir Milčin. 
Bosansko narodno pozorište Zenica, predstava Majstor, autor Ronald Harvud, režija Dino Mustafić. 
U čast nagrađenih: Pozorište Timočke Krajine Zoran Radmilović Zaječar, predstava Kabare Nušić, adaptacija i dramaturgija Dimitrije Kokanov i Jovana Tomič, režija Jovana Tomić.

www.joakimvujic.com 

Нема коментара:

Постави коментар