понедељак, 17. јун 2013.

MINISTARSTVO NE PREPOZNAJE PRAVE VREDNOSTI I KAPACITETE

Konferencija za štampu povodom 8. JoakimInterFesta

U četvrtak, 13. juna na Sceni „Ljuba Tadić” (Mala scena) kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra održana je konferencija za štampu posvećena narednom, 8. međunarodnom pozorišnom festivalu JoakimInterFest koji će biti održan u standardnom terminu od 7. do 15. oktobra. Konferenciji su prisustvovali: direktor Teatra mr Vojo Lučić, umetnički direktor pozorišta, reditelj Nebojša Bradić i selektor festivala i pozorišni kritičar Goran Cvetković.
Organizatori JoakimInterFesta obavestili su novinare o neobjašnjivoj odluci Ministarstva kulture koja je ovu međunarodnu smotru rešila da sufinasira sa svega 200.000 dinara iako je za njenu organizaciju i održavanje neophodna znatno veća suma.
Prema rečima umetničkog direktora Teatra, reditelja Nebojše Bradića odluka Ministastva kulture da za JoakimInterFest dodeli samo 200.000 dinara nije ni obrazložena što dodatno vređa organizatore smotre.
- Ovo je ozbiljna i ugledna međunarodna manifestacija, dok su milionskim iznosima nagrađivane javnosti nepoznate, sezonske i estradne manifestacije. Organizovanje festivala košta oko pet miliona dinara, i ako poredimo da je sličan festival u Užicu dobio od Ministarstva četiri, jasno je da je reč o jednoj nebalansiranoj politici finansiranja, odnosno sufinansiranja određenih manifestacija. To sramotno finansiranje jedne kulturne manifestacije na neki način vređa njegove organizatore i učesnike, jer je reč o uglednoj smotri koja ima međunarodni značaj i kapacitet, istakao je Bradić.
Sa njim se slaže i selektor smotre Goran Cvetković, pozorišni kritičar čiji će odabir angažovanih predstava publika imati prilike da vidi na ovogodišnjem JoakimInterFestu pod sloganom „Živeti sa drugima - nova humanost”.
- Čovek može da gledajući takve predstave promeni svoje ponašanje, da zaista nauči da živi sa drugima i da shvati da mora da poštuje i uvažava drugoga i ne bude toliki egoista i gramziv nego da pusti i drugoga da malo dobije poneku „mrvicu” a ne kao naše Ministarstvo kulture - da daje samo sebi, ili nekima koje „bira” zato što ih „voli”. Jer, ako nešto daje, a drugom ne, bez ikakvog obrazloženja i nekakvog suvislog „sadržaja” i to bi mogla biti jedna predstava o tome kako ne treba raditi, smatra Cvetković.
Direktor Teatra mr Vojo Lučić naglasio je da će festival ipak, biti održan uz pomoć Skupštine garda i brojnih prijatelja i poštovalaca ove manifestacije.
- Organizaciju 8. JoakimInterFesta podržao je grad Kragujevac, sponzori i prijatelji Knjaževsko srpskog teatra koji prepoznaju značaj, jedne ovakve kulturne manifestacije, naglasio je Lučić, podsetivši predstavnike medija da je na njemu do sada izvedeno osamdesetak predstava, učestvovalo gotovo 600 glumaca, sedamdesetak reditelja i drugih kulturnih radnika. U okviru JoakimInterFesta održane su i mnogobrojne prateće manifestacije, izložbe, promocije knjiga i druga muzičko-scenska dešavanja i performansi, podsetio je Lučić.

Нема коментара:

Постави коментар