субота, 28. јул 2012.

OBJAVLJENA SELEKCIJA 7. JOAKIMINTERFESTA

Sedmi po redu Međunarodni pozorišni festival malih scena JoakimInterFest, tradicionalno će se održati u prvoj polovini oktobra na scenama kragujevačkog teatra. Na konferenciji za štampu, održanoj u sredu, 25. jula selektor festivala Goran Cvetković, pozorišni kritičar saopštio je i obrazložio novinarima svoju selekciju za ovogodišnji JoakimInterFest.
- Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest ima zavidnu tradiciju i do sada je ispunjavao svoju funkciju – Kragujevac je bio domaćin mnogim značajnim pozorištima i predstavama iz inostranstva i Srbije. Kao i do sada, i ove godine bi trebalo da se ostvari susret domaće publike i izabranih predstava iz pozorišta zemalja sa teritorije bivše Jugoslavije, zatim - Rumunije, Poljske i Italije, kao  i najznačajnijih predstava pozorišta Srbije. Formirajući ovogodišnji repertoar Festivala, iako sam kao selektor primio taj zadatak tek pre kratkog vremena, oslonio sam se na poznavanje repertoara pozorišta Srbije, zemalja okruženja, ali i na trajne kontakte ostvarene dosadašnjim radom Festivala i informacijama skupljenim na drugi način, obrazložio je selektor festivala Cvetković svoju koncepciju 7. JoakimInterFesta.
Cvetković je još dodao i to: - Osnovni cilj moje selekcije bio je da se na ovaj, festivalski način, nastavi i podrži ideja pozorišnog koncepta Knjaževsko-srpskog teatra, pokrenuta radom novog Umetničkog direktora Nebojše Bradića - a to je povratak publike tako što će joj se prikazati dobre, slojevite, razigrane, maštovite, estetski razvijene predstave, koje se istovremeno bave značajnim javnim i društvenim temama. Želim da kragujevačka publika vidi predstave koje sam već video i kao kritičar pozitivno ocenio, a imale su potvrdu kvaliteta i na drugi način, zaključio je on.
Na repertoaru ovogodišnjeg festivala na Velikoj sceni kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra odigraće se devet predstava: RADNIČKA HRONIKA  – Petar Mihajlović - Olivera Đordjević Narodnog pozorišta R S  iz Banja Luke, PISMO IZ 1920. - Ivo Andrić - Oliver Frljić koprodukcija MESS - Narodno pozorište BiH Zenica, HIPERMNEZIJA - Selma Spahić produkcija MESS i BITEF Teatar, ČEKAJJUĆI GODOA - S. Beket - Vladimir Milčin Turske drame iz Skoplja, POŠTO JE PAŠTETA - Tanja Šljivar - Snežana Trišić ATELJEA 212, KREŠTALICA - Jan Tudor - Teatar Metropolis - iz Bukurešta - Rumunija, RADNICI UMIRU PEVAJUĆI - Olga Dimitrijević - Anđelka Nikolić produkcije HEARTEFACT FOND - BITEF Teatar, MARAT THE SAD - Peter Vajs - Andraš Urban - Ujvideki szinhaz (Novosadsko pozorište) i „ZLATNI ZMAJ - Roman Shuimelfeenig - Jahuš Kica - Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.
Na Maloj sceni kragujevačkog pozorišta biće izvedeno četiri predstave u konkurenciji za festivalske nagrade: NEMREŠ POBJEĆ OD NEDJELJE - Tena Štivičić - Slađana Kilibarda - N. P. Toša Jovanović Zrenjanin, ROMEO I JULIJA - Igor Šebo - Pozorište Šleskog grada Bjalsko Bjala, Poljska, TERAPIJA - Jordan Cvetanović - Gordana.Gadžić - Teatar Rugantino Zagreb i KROJCEROVA SONATA - Lav N. Tolstoj - Nensi Haris - Vlado Kerošević - Teatar Kabare Tuzla koja će premijerno biti izvedena na kragujevačkom JoakimInterFestu.
Selektor Cvetković u okviru ideje festivala koja je podrška pozorišnog koncepta umetničkog direktora kragujevačkog teatra Nebojše Bradića, a to je povratak publike u pozorište podelio je svoju selekciju po tematskim krugovima: pobuna protiv ponižavajućeg položaja radnika u novom kapitalizmu, pobuna protiv zloupotrebe dubokih osećanja građana za vođenje rata i širenje mržnje i priče o bolestima društva (pro)nađenim u ponašanju pojedinaca.
U čast nagrađenih biće izvedena predstava domaćina, Knjaževsko-srpskog teatra, veliki hit iz prošle pozorišne sezone JEDAN ČOVEK, DVOJICA GAZDA, koji je po tekstu Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić.
Konferenciji za štampu je prisustvovao i reditelj Nebojša Bradić, umetnički direktor kragujevačkog teatra koji je za sam početak naredne pozorišne sezone u septembru najavio promociju knjige - automonografije reditelja Bora Draškovića Rečnik profesije iz stalne edicije Knjaževsko-srpskog teatra Joakimovi potomci posvećenu laureatima Statuete Joakim Vujić.

Нема коментара:

Постави коментар