понедељак, 13. септембар 2010.

JоакимИнтерФест

Међународни позоришни фестивал малих сцена

International Small Scene Theatre Festival


ЈоакимИнтерФест се одржава сваке године од 7-15. октобра у Крагујевцу, Књажевско-српском театру.
Фестивал је добио име по Јоакиму Вујићу (1772-1847), директору првог српског театра основаног у Крагујевцу 1835. године.
Домаћин Фестивала је Књажевско-српски театар, организатор Дирекција Фестивала, а главни покровитељj Град Крагујевац.
Директор Дирекције Фестивала је Драган Јаковљевић.
 


Књажевско-српски театар је најстарије српско позориште, основано 1835. године. У својој скоро два века дугој традицији постало је један од најзначајнијих бастиона српске културе. Највећа имена српског глумишта започела су своју уметничку каријеру на сцени овог позоришта. Данас, Театар своју делатност обавља на три сцене: Сцена Јоаким Вујић, Сцена Љуба Тадић и Сцена Мија Алексић. У оквиру позоришта делује Галерија Јоаким, Театротека, а активна је и издавачка делатност, Ревија Јоаким, едиција Јоакимови потомци, едиција Премијера.
Из Театра су 1965. иницирани Сусрети професионалних позоришта Србије Јоаким Вујић (централне Србије), који су сваке године у мају одржавани у другом од десетак градова, све до 2003. године. Од 2004. године сталан је домаћин ЈоакимФеста, Фестивала најбољих позоришних представа Србије по текстовима домаћих аутора,  а од октобра 2006. године и ЈоакимИнтерФеста, Међународног позоришног фестивала малих сцена.
Први ЈоакимИнтерФест је одржан у Крагујевцу, Књажевско-српском театру од 7–14. октобра 2006. године. На Фестивалу је изведено тринаест представа из шест земаља: Енглеске, Румуније, Словеније, Хрватске, Црне Горе и Србије. Жири је за најбољу представу прогласио комад Окамењени принц Хенинга Манкела у извођењу Малог позоришта Душко Радовић из Београда.
Дирекција Фестивала се труди да сваке године представи неку од есенцијалних позоришних вредности повезаних истраживачком и иновативном тематиком. Предходних година поднаслови Фестивала су били Лице и наличје (савремени и класични драмски аутор), Тесписова кола (уметност глумца), Протејев сан (стваралаштво редитеља).
За веома кратко време ЈоакимИнтерФест постаје Фестивал од посебног значаја за државу Србију, а по мишљењу бројних учесника из многих светских позоришних центара један од најпрестижнијих фестивала у централној Европи.
Од 2010. године ЈоакимИнтерФест је члан две међународне позоришне мреже, Нове европске позоришне акције НЕТА, New European Theatre Action и Међународне позоришне мреже светских позоришта ИнтерАкт, World Theatre Network InterAct.Министарство културе jе JоакимИнтерФест препознало као фестивал од међународног, али истовремено и националног значаjа. Данас потписани Протокол jе први у Србиjи, а његов циљ jе да се фестивал стабилно развиjа. На потписивање таквог протокола могу да рачунаjу у Србиjи значаjне институциjе, манифестациjе и поjединци коjи нуде квалитетан програм. Очекуjемо врло динамичну сарадњу са институциjама и манифестациjама, и очекуjемо квалитетне програме, а све са циљем да заjеднички радимо на подизању квалитета манифестациjа. Сем JоакимИнтерФеста, извдоjени су и други квалитетни програми коjе ће Министарство културе финансирати, и то у области музичког стваралаштва, ликовних уметности, мултимедиjалних програма, као и књижевне часописе.

Висина средстава коjим ће Министарство културе суфинансирати одржавање JоакимИнтерФеста биће сваке године дефинисана према републичком буџету, али и у зависности од извештаjа тог фестивала по његовом завршетку. Крагуjевац на културноj мапи Министарства културе има веома важно место и управо подршка коjу даjемо тако значаjним манифестациjама важни су зато што на добар начин идентификуjу и политику децентрализациjе културе.

6. мај 2010. године
Министар културе
Небојша Брадић
НАГРАДЕ


Јоакимова награда за најбољу представу
Јоакимова награда за режију
Јоакимова награда за глуму
Јоакимова награда за визуелност представе
Јоакимова специјална награда
Награда публике

 www.joakimvujic.com 

Нема коментара:

Постави коментар